Leefstijlcoaching is erg breed en er is veel over te vertellen.

 

Er zijn veel onderwerpen die je vast nog niet wist, maar daar kan ik je ongetwijfeld meer over vertellen.

Het lezen van de blog(s) kan je inspireren. Je leert meer over leefstijlcoaching.

Het voorziet je van handige tips en misschien leidt het wel tot nieuwe inzichten!

 

Selecteer hieronder de categorie waarover je meer wilt weten.

Blog

Meer informatie voor jou

De feestdagen zijn de lastigste momenten om onze gezonde leefstijl aan te houden en af te vallen. Het zijn vaak één van de gezelligste momenten van het jaar, maar ook de momenten waarop je toch anders en meer eet en drinkt dan dat je normaal gesproken zou doen en dan je misschien zelfs wel zou willen.

 

Met de feestdagen net om de hoek, is het altijd lastig om gezond en vooral niet te veel te eten. Daarom wil ik je graag in deze blog meenemen over hoe om te gaan met de feestdagen.

 

1. Eten en drinken = Gezelligheid
Voor velen van ons staat eten en drinken gelijk aan gezelligheid. Dit is een koppeling die onze hersenen maken. Tijdens de feestdagen is het vaak gezellig en daarom eet je (vaak meer dan je zou willen). Probeer om die koppeling van eten en drinken aan gezelligheid los te koppelen, door bijvoorbeeld gezelligheid te koppelen aan samen zijn en bijv. spelletjes spelen. Eten is bedoeld als basis behoefte.

 

2. Maak keuzes en eet tot 80% vol
Tijdens de feestdagen staat er heel veel lekkers op tafel waar je keuzes uit kunt maken. Kies bijvoorbeeld voor meer groenten en gewoon wat lekkers ernaast. Denk daarbij ook aan ‘vind ik het eten echt zo lekker om dat te eten’ of ‘vind ik dit eten het waard’. Dit soort gedachtes kunnen je helpen bij het maken van keuzes. Ook belangrijk is dat je eet tot je 80% vol zit. Dit is een regel die ze aanhouden in de blue zones (de landen waar de mensen het oudste worden vanwege hun leefstijl). Als je extra opschept, dan kan je je zelf afvragen of het nog nodig is om extra op te scheppen, want misschien zit je eigenlijk wel al vol en wordt dit extra bord net te veel. Niet doen dan! Genoeg = genoeg

 

3. Kies een kleiner bord of neem kleinere porties

Een hulpmiddel om minder te eten kan ook zijn het gebruik van een kleiner bord. Je schept dan automatisch minder op je bord dan dat je met een ander bord zou doen. Staat er verschillende lekkere dingen op tafel die je allemaal wilt proberen, neem dan overal een klein beetje van. Zo kan je toch alles eten en proberen zonder dat je te vol zit. En vergeet niet, vaak is er nog een toetje na, dus zorg dat je nog wat plek overhoud om ook daar van te kunnen genieten.

Zorg overdag voor voldoende beweging
Weet je dat je vanavond samen gaat eten of heb je de avond ervoor je buik vol gegeten, dan kan het lekker zijn om overdag even in beweging te komen door een wandeling te maken of bijvoorbeeld de schaatsbaan op te zoeken. Er zijn genoeg manieren om overdag in beweging te komen en die calorieën te verbranden. Beter iets dan niets.

 

4. Geniet met mate
De feestdagen komen ieder jaar weer terug, maar het zijn vaak toch een bijzonder moment van het jaar waarin je gezellig samen komt met familie en vrienden. De kunst is om dit zoveel mogelijk in een zo goed mogelijke manier in te passen in jouw leefstijl, dus doe gezellig mee en geniet van het eten en drinken dat er is, want het is er nou eenmaal, maar geniet met mate. Zorg dus voor een goede balans tussen gezond leven en genieten, want dat is waar een leefstijl om draait.

 

Dus zo kom jij de feestdagen door. Fytaal wenst je fijne feestdagen en een gelukkig en natuurlijk gezond nieuw jaar!

Voor jouw fysieke en mentale gezondheid!