Leefstijlcoaching is erg breed en er is veel over te vertellen.

 

Er zijn veel onderwerpen die je vast nog niet wist, maar daar kan ik je ongetwijfeld meer over vertellen.

Het lezen van de blog(s) kan je inspireren. Je leert meer over leefstijlcoaching.

Het voorziet je van handige tips en misschien leidt het wel tot nieuwe inzichten!

 

Selecteer hieronder de categorie waarover je meer wilt weten.

Blog

Meer informatie voor jou

Goede slaap is belangrijk om meerdere gezondheidsredenen. Daarom is het belangrijk dat je goed slaapt. Maar wat nou als je moeilijk in slaap komt of vaak wakker wordt. Helaas kan je jezelf niet dwingen om in slaap te vallen of goed te slapen met als gevolg dat je vaak gaat piekeren. Dus hoe zorg je er dan toch voor dat je snel in slaap valt en/of ’s nacht doorslaapt? Gelukkig zijn er genoeg factoren waar je wel invloed op hebt. Hieronder volgen 10 tips:

 

TIP 1: Zorg voor een vast slaap- en waakritme. Sta iedere dag zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip op en ga op hetzelfde moment naar bed. Hierdoor herkent het lichaam een bepaald ritme en weet het wanneer het tijd is om te gaan slapen. Met een onregelmatige werkdienst of nachtdienst kan dit wat lastiger zijn. Probeer dan toch om ook zoveel mogelijk regelmaat aan te houden.

 

TIP 2: Zorg voor voldoende activiteit overdag. Voldoende activiteiten zoals beweging overdag zorgt ervoor dat het lichaam ’s avonds moe is en slaap nodig heeft om weer op te laden. Let er wel op dat je de activiteit gedurende de dag ook weer afbouwt. Ga een paar een uur voor het slapen niet nog al te inspannende dingen doen zoals intensief sporten.
 

TIP 3: Zorg voor de juiste voeding. Gezonde voeding helpt om beter te slapen. Eet voor het slapen gaan geen al te zware maaltijden meer en drink ook geen alcohol, frisdrank of koffie.
 

TIP 4: Zorg voor een goede slaaphygiëne. Jouw slaapomgeving, dus jouw slaapkamer heeft invloed op hoe je slaapt. Denk hierbij aan dat de kamer donker is, er geen harde geluiden zijn, voldoende zuurstof, een koele slaapomgeving, geen huisdieren in de slaapkamer, een opgeruimde slaapkamer en gebruik de slaapkamer alleen om te ontspannen.
 

TIP 5: Kijk een paar uur voor het slapen niet meer op een scherm, zoals tv, tablet of telefoon. Doe je dit wel gebruik dan een blauwlicht-filter.
 

TIP 6: Ben je aan het piekeren, probeer dan je gedachte te verplaatsen. Dit kan op verschillende manieren: schrijf de gedachten op in een boekje, ga mediteren of lees een boek.
 

TIP 7: Accepteer dat je niet meteen in slaap valt. Zoals ik in het begin heb gezegd kan je jezelf niet dwingen om inslaap te vallen. Vaak doen mensen dit toch, met als gevolg dat zij gefrustreerd raken en op de klok gaan kijken. Als dit gebeurt probeer dan het feit dat je wakker licht dan toch te accepteren. Hoewel dit erg lastig kan zijn, kan het wellicht helpen.

 

Voor een goede gezondheid is het dus belangrijk dat je onderzoek doet naar je slaap. Hoelang slaap je en hoe goed slaap je? Waardoor val je slecht in slaap of wordt je ’s nachts wakker? Ga alle tips eens af en kijk naar waar jij nog iets aan kan veranderen.

 

Veel succes en slaap lekker!  

Voor jouw fysieke en mentale gezondheid!